ponedeljek, 4. januar 2016

Moj zimski jedilnik

Tole sem sestavila, ker sem dobila vprašanje, kakšen je moj tedenski jedilnik. Pa bom primere obrokov objavila kar tukaj, če bo mogoče še komu prišla prav kakšna ideja. Je pa to res moje zimsko prehranjevanje. Ko pride pomlad in poletje, jem čisto drugače, ker je bolj pestra izbira sestavin in višje temperature.

Zimski jedilnik


Vsak dan že pred zajtrkom popijem 2 dl vode s sokom polovice limone in dodanim kajenskim poprom, ingverjem v prahu in medom. To je menda dobro za razstrupljanje.


Za zajtrk običajno smoothie z različnim sadjem pa tudi zelenjavo. Največkrat sestavine zmešane z vodo, včasih pa tudi z mandljevim mlekom ali kokosovo vodo.

Primeri sestavin za smoothie:
-          Banana, ananas, datlji, kokosova voda
-          Banana, špinača, ječmenova trava, kokosova voda
-          Mango, goji jagode, datlji, voda
-          Indijski oreščki, jagode, datlji, mandljevo mleko (ta ima okus po sadnem jogurtu)
-          Jaboko, hruška, cimet, rozine, voda (okus jabolčni štrudelj :) )
-          Itd… odvisno od domišljije in sestavin, ki so na razpolago

Če je prezgodaj za ropotanje z mešalnikom, si pa naredim sadno solato. Ali pa npr. avokado z medom in limono.

Zimsko kosilo:

Prebranec + kruh (trenutno moj najljubši pirin s semeni iz Hoferja)

Lečini polpeti (včasih pa polpeti iz kupljene mase Alnatura-DM) za čez polpete lahko še veganska tatarska omaka - zraven npr. riž z grahom ali kvinoja z zelenjavo ali pire krompir(naredim ga z mandljevim mlekom in kokosovo maščobo ali olivnim oljem) + solata


Enolončnica (različna zelenjava, stročnice, kvinoja, bulgur,…). Zelo všeč mi je kombinacija sestavin zimskega čilija, za katerega je recept objavil Scott Jurek v svoji knjigi.

Juha + palačinke. Hitra enostavna juha (za moje otroke je to ponarejena govejka ;) ) Uporabim bio granulat za zelenjavno juho (dobi pa se tudi v obliki jušnih kock). V juho dam kakšne pirine ali koruzne testenine. Potem pa še pa veganske palačinke. Namesto navadnega mleka dam riževo-mandljevo, namesto jajc chia semena (namesto 1 jajca je 1 žlička semen), pa delam jih na kokosovem olju. Maso naredim v mešalniku, da se ne vidi celih chia semen, ker potem moji otroci nočejo jest ;). Moje palačinke namažem z doma pripravljeno mešanico kakava, agavinega sirupa in malo mandljevega mleka. Včasih dodam tudi mlete lešnike ali orehe.

Tortilje z domačim nacho sirom. Same tortilje mi doma še ni uspelo narediti, tako da jih običajno kupim v trgovini Vita care. Za nadev uporabim čebulo, česen, koruzo, fižol, rdečo papriko, paradižnikovo mezgo in še vse ostalo, kar je pri roki, oz. je treba porabit iz hladilnika (npr. bučke, šampinjoni,…). Začimbe po želji. Zadnje čase povsod dodajam še kurkumo in črni poper (menda zelo zdrava kombinacija). Pa curry in kajenski poper.Za otroke moram nadev narediti posebej, ker ne jejo skoraj nič od zgoraj naštetega. Preden dam v pečico za ostale še posujem z naribanim sirom. Zame pa ne, ker se strogo držim ne živalskega (razen medu) ;).Za zraven pa naredim še nacho sir. Po receptu z interneta – iz indijskih oreščkov, limone, prehranskega kvasa, rdeče paprike,… Pa še kakšna solata zraven.

Rižota z zelenjavo ali gobicami (lahko tudi oboje skupaj). Moj recept za rižoto s tartufato. + solata

Veganske polnjene paprike (za nadev se lahko uporabi podobna masa, kot za lečine polpete)

Veganski pire krompir, špinača(v špinačo namesto navadne smetane dodam smetano iz indijskih oreščkov - v močnem mešalniku do kremaste mase zmleti oreščki in voda). Zraven lahko tudi veganski polpeti.

Večerja v zimskem času (poleti so na jedilniku večinoma solate):

Veganska francoska solata + kruh (ali kruhki)

Humus + kruh (ali kruhki)

Veganske palačinke (lahko nadevane tudi z zelenjavo, npr. špinačo)

Veganski tatarski biftek (za posebne priložnosti J ) + kruh

Na kokosovi maščobi popraženi šampinjoni s čebulo + polenta

Solata s kvinojo in različno zelenjavo

Veganski burger (z maso za lečine polpete ali kupljeno maso)

Pečeni bučke in malancani v pečici ali na kokosovi maščobi
-          
Med glavnimi obroki pojem kakšen sadež ali oreščke in pa kar precej sladkega, sploh če imam narejene kakšne sladice, npr. čokoladke, piškotke ali presne kroglice. Namesto kave si v kavni skodelici z mandljevim(oz. riževo-mandljevim) mlekom zmešam žličko pravega kakava, žličko mace in žličko kokosovega sladkorja. Skoraj vsak dan popjem tudi skodelico zelenega čaja. Imam obdobja, ko za dodatek vzamem jemljem kakšne alge (chlorello ali pa spirulino). Včasih vzamem tudi B12, da mi ga slučajno ne bi manjkalo :) .
Tak je približno moj zimski jedilnik. Včasih pa leti v lonec tudi vse tisto, kar je ostalo v hladilniku. Gledam predvsem na to, da pojem veliko zelenjave in sadja. Včasih, sicer vedno bolj redko, si privoščim tudi kakšne (polnozrnate ali pa pirine) testenine s pestom.


Ni komentarjev :

Objavite komentar