petek, 8. januar 2016

Baklava brez masla in sladkorja

Že nekaj časa se trudim ustvariti nekako čim bolj zdravo baklavo. Tale varianta sicer ni veganska, ker sem uporabila med, je pa okusna. Poskusila sem tudi že s prelivom sladkanim z agavinim sirupom in kokosovim sladkorjem, pa mu je manjkala tista lepljivost, značilna za baklavo, ki se pri "standardni baklavi" doseže z veliko količino stopljenega sladkorja. Komur pa ustreza okus javorjevega sirupa, pa lahko tega uporabi namesto medu.
Tudi s testom iz polnozrnate moke sem poskusila. Sladica je bila okusna, ampak nekako to ni bilo to. 

Tole so sestavine za mojo zaenkrat zmagovalno baklavo (za pekač 20 x 26 cm):
- 500 g vlečenega testa (če to pomeni 5 listov, jih razrežem na četrtine, da dobim 20 delov, ki se približno ujemajo z velikostjo mojega pekača)
- kokosovo olje (z njim premažemo pekač in vsako plast testa)

Za nadev zmešamo skupaj:
- 1 skodelica mletih orehov (merjeno, ko so orehi že zmleti)
- 1/4 skodelice kokosovega sladkorja
- 1 žlička cimeta

Sestavine za preliv:
- 1/2 skodelice medu
- 1/4 skodelice vode
- 1 žlica limoninega soka

Lističe za moj pekač si pripravim tako, da zgornji levi kot že prej oblikujem in je potem sproti manj rezanja.
Baklava brez sladkorja

Ko plasti potem zlagam, obrežem sproti samo še desni in spodnji rob.
Baklava brez sladkorja

Najprej na pomaščen pekač položimo prvo plast testa in jo premažemo s stopljenim kokosovim oljem. Na to plast položimo drugo plast in spet premažemo. Ko pridemo do pete plasti, jo najprej spet premažemo, potem pa posujemo z eno tretjino pripravljenega nadeva. Nad nadev spet zlagamo pet plasti testa in vsako premažemo z maščobo. Potem spet pride tretjina nadeva. Pa spet plasti testa in zadnja tretjina nadeva, na njo pa še zadnjih pet plasti testa. Tudi zadnjo plast premažemo.

Potem pa ne pozabite približno do polovice že zarezati v testo, da dobite oblikovane kose. Tako se bo po peki tudi preliv bolje vpil v sladico. Pa še rezanje je enostavnejše. 

Baklava brez sladkorja

Postavimo v pečico ogreto na 220 °C in pečemo 15 minut. Potem pa zmanjšamo temperaturo na 180 °C in pečemo še približno 15 minut, tako da je vrhnja plast baklave lepo zapečena. 

Baklava brez sladkorja

Medtem, ko se sladica peče, pripravimo preliv:
Med in vodo mešamo in segrejemo do vrenja. Potem dodamo še žlico limoninega soka.
Ko je baklava pečena, jo enakomerno prelijemo.

Baklava naj bi potem počivala vsaj 12 ur, nekateri predlagajo celo 24 ur in več, da se dobro prepoji. Pri nas pa v takem času že vse izgine, tako da iz svojih izkušenj težko svetujem najprimernejši čas. Naj bo pa vsaj nekaj ur. Pri meni gre prvi košček že, ko je sladica še topla. Nekdo mora preveriti okus ;)
Baklava brez sladkorja


Preden postrežemo, še do konca prerežemo že prej oblikovane kose.

Ni komentarjev :

Objavite komentar