sreda, 23. december 2015

Polpeti iz leče in ovsenih kosmičev

Bistvo današnjega kosila so bili polpetki. Za prilogo in solato pa sestavine, ki jih je bilo pač treba porabiti. Tudi koruza je šla na radič zato, ker jo je ravno malo še ostalo v kozarčku. Pa še barvno se lepo ujema z radičem.
Polpeti iz leče in ovsenih kosmičev



Za 7 polpetkov sem uporabila:
- 1/2 skodelice leče (merjeno pred kuhanjem)
- 1/2 skodelice ovsenih kosmičev
- 1 korenček
- ena majhna čebula 
- 1 strok česna
- curry, kurkuma, tamari omaka (po želji)
- sol
- poper
- svež peteršilj
Lečo sem najprej skuhala v slani vodi. Ovsene kosmiče sem zmlela v prah. 
Ovseni kosmiči
Zmleti kosmiči

Potem sem na kokosovi maščobi popražila nariban korenček in drobno sesekljano čebulo in česen. Med praženjem sem dodala še kurkumo in curry.

Pražena zelenjava


Kuhano lečo sem splaknila z mrzlo vodo in dobro odcedila. Potem pa sem jo tudi dala kar v mešalnik. Lahko pa bi jo samo dobro pretlačili. Zraven sem dodala še peteršilj, da se je med mešanjem lepo sesekljal in pa žličko tamari omake. Lahko naredite tudi brez te omake.

Lečo sem potem zmešala z ostalimi sestavinami. Dodamo še sol in poper po okusu. Če se vam zdi masa preredka, dodajte še malo celih kosmičev. Če pa pregosta, pa malo vode. Maso potem pustimo počivat pribl. 20 minut, da se kosmiči dobro prepojijo. 

Polpeti iz leče in ovsenih kosmičev
Nato oblikujemo polpetke in jih popečemo na kokosovi maščobi. Obrnemo jih previdno, da ne razpadejo.


Za prilogo sem skuhala kvinojo in polovičke brstičnega ohrovta. Začinila s soljo, poprom in kurkumo(mojo najljubšo začimbo). Za solato pa radič s koruzo.

Pa še ena od umetnij narave:

Radič
Mandala ;)

1 komentar :

  1. Hvala ti za fantastičen recept, Maja. Uporabila sem rdečo lečo in jo skuhala 2:1 z dodatkom polovice vegi jušne kocke tako, da je ni bilo treba odcediti in zmes je bila ravno pravšnja. Tudi karija nisem imela in sem ga nadomestila s ščepcom pimenta in noževo konico garam masale, pa je odlično uspelo. Vsekakor gre ta recept med mojo zbirko najbolj uporabnih!

    OdgovoriIzbriši