sreda, 23. december 2015

Novoletne čokoladke

Za mano je še eno ustvarjalno popoldne. Pred kratkim sem kupila silikonski modelček, za male novoletne okraske. In danes sem naredila male čokoladice.

Sestavine za čokoladke:
- kokosovo olje
- kakavovo maslo
- kakav
- zmleti indijski oreščki
- agavin sirup
- naravne sestavine za barvo (uporabite domišljijo)

Novoletne čokoladke


Ja, količine pa spet po občutku. Po mojih izkušnjah je tako, da če dam pol kokosovega olja in pol kakavovega masla, pridejo čokoladke take, da morajo biti obvezno v hladilniku. Je pa res, da imajo teksturo kot iz kakšne najboljše bonboniere. Če damo več kakavovega masla in manj kokosovega olja, so čokoladke malo bolj obstojne tudi izven hladilnika. Sama sem za novoletne čokoladke uporabila malenkost manj kokosovega olja, kot kakavovega masla. Obe sestavini damo v posodico(sama uporabim kar tisto za kuhanje kave ali čaja) in potem to posodico postavimo v toplo vodo, da se obe sestavini stopita. Ko sta stopljeni, začnem ob mešanju dodajati kakav v prahu. Dodam toliko, da je zmes še tekoča. Potem pa po okusu dodam še agavin sirup. V maso lahko dodamo še zmlete oreščke, kokos, goji jagode,... V mojih čokoladkah so zmleti indijski oreščki.

Ker pa se mi je zdelo, da bodo navadne rjave čokoladke preveč dolgočasne za praznično vzdušje, sem pripravila še malo mase brez kakava. V zmes kokosovega olja in kakavovega masla sem dodala indijske oreščke in agavin sirup. To je bilo mišljeno za belo barvo. Pa sem potem tako hitela z obarvanjem še te mase, da sem belo pozabila prihraniti. Za rdečo sem dodala malo goji jagod v prahu in malo soka rdeče pese. Za zeleno pa, morda se bo komu zdelo čudno, prah ječmenove trave. Se mi zdi, da se lepo ujame z agavinim sirupom, pa še...smrečice pač morajo biti zelene ;)

Potem vse to lepo z občutkom zlivamo v modelčke. Kjer je več barv, začnemo s prvo (oz. tisto, ki bo na vrhu), potem postavimo za nekaj časa v hladilnik, da se malo strdi in nadaljujemo s polnjenjem. Najbolje je, da čokoladke potem kar nekaj ur počivajo in se strjujejo v hladilniku. Še bolje pa kar čez noč.

Ni komentarjev :

Objavite komentar